Smaczna włoska restauracja
Chcesz dobrze zjeść? Pośród licznych możliwości, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to mnogość smaków, połączeń oraz duża dawka składników odżywczych.
Typowe włoskie potrawy
Polakom włoska restauracja, łączy się prawie zawsze z pizzą i makaronem i ewentualnie z winem. Podczas gdy włoskie dania to też takie pyszności jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne posiłki włoskie
Makarony to baza włoskiej kuchni. Włosi gotują pasty w kilkudziesięciu rodzajach. W zasadzie niełatwo wyobrazić sobie składniki których nie da się dołączyć do tej potrawy. jedzenie Ryby, różne rodzaje mięs, np. wieprzowe czy drobiowe i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoskie danie. Dobrze przyrządzona pizza włoska to niezbyt grube ciasto oraz mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Krucha pizza to uciecha dla podniebienia, ale również spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to znacznie więcej niż jedynie pizza i pasta. To też canelloni, gnocchi, ravioli i szeroki wybór deserów – np. tiramisu czy zabaglione. Odwiedzając restaurację włoską nie warto zapominać o winie czy o wspaniałych serach- ricotty, mascarpone oraz grana padano.
Zobacz film