Dobry, kojarzący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim towarze mowa? Rzecz jasna, chodzi o mozzarellę. Znany na całym świecie ser pochodzi z południowych rejonów Włoch, a dogłębnie z regionu Kampania. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko to właśnie dzięki łagodnemu smaku, niemniej jednak też charakterystycznemu zachowaniu po podgrzaniu. Otóż potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają kompletnie nowego oblicza – ser w specjalistyczny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego delikatnego i naturalnego smaku.
tiramisu
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Fanatycy włoskiej pizzy bądź innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi dodatkami okraszonymi tym naturalnie serem rzadko zastanawiają się, jak i z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic czy też mieszanki mleka bawolic i krów. To, co jest niezwykle reprezentatywne dla mozzarelli to również jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka oraz akcesoriów zatapiana jest w serwatce, gdzie uzyskuje się finalny kształt oraz smak. Rzecz jasna ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do punktów sprzedaży w specjalnych pojemnikach oraz opakowaniach, w jakich jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży i nie traci smaku.
Oryginalna mozarella vs artykuły sero podobne
przepisy z mozzarellą
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy po prostu przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczy samej ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach opakowań. Ten problem dotyczy też mozzarelli. Jakim sposobem wspomniano na początku artykułu, mozzarella wywodzi się z Włoch, a jej najbardziej znana oraz legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z rejonie Kampania według standardowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, zarówno nazwa i receptura są napisane na listę towarów chronionych i tradycyjnych.
ill gusto italiano
Skąd w związku z tym wziąć pionierski, wyborny ser mozzarella? Wystarczy udać się do przetestowanych delikatesów. Wypada niemniej jednak liczyć się z tym, że kreatywny włoski ser będzie niemało droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy stereotypowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – faktycznie warto dopłacić oraz radować się pysznym smakiem.