Tajniki kuchni polskiej, inaczej co nas wyróżnia na tle kuchni innych narodowości

Kuchnia lokalna ukształtowała się na przestrzeni wieków pod wpływem różnych narodowości. W rezultacie powstała kompozycja, jaka zachwyca smakiem, wonnością, jest grzejąca i sycąca. Jakie dania kuchni krajowej wyróżniają nas na tle innych krain?

Co wpłynęło na aktualną postać kuchni polskiej?
Polska przez wieki stanowiła autentyczną mieszaninę kulturową. Obecne były w niej więc rozmaite tradycje, kompozycje i smaki. Krajowa kuchnia zawiera w związku z tym szczegóły tradycji żydowskiej, litewskiej, ukraińskiej, tatarsko – tureckiej, a nawet niemieckiej. Co ważne, prawie każdy region kraju może pochwalić się swoimi specjałami. Co innego zjemy w ówczesnej Galicji, czym innym słynie ziemia podlaska, co innego zaserwują nam w owym czasie, kiedy pojawimy się na Śląsku. Wskazać można też te dania, które typowe są dla całej kuchni lokalnej.

Bez czego Polacy nie wyobrażają sobie własnej diety?
Podstawę stanowi naturalnie chleb. Wielu z nas nie umie z niego zrezygnować. W krajowej kuchni na dobre zagościły rośliny strączkowe, zakwaszana kapusta oraz ogórki, kartofle, kasze, różne gatunki mięs.
Jakie są schematyczne polskie dania?
Tym, co wyróżnia nas na tle wielu innych narodowości jest w głównej mierze to, że najważniejszym oraz najbardziej sycącym posiłkiem w ciągu dnia jest dla nas obiad. Tradycyjnie powinien składać się z dwóch dań: zupy i drugiego dania. Dania, jakie zjeść wolno w Polsce to ewidentnie:
•    pierogi z różnymi nadzieniami;
•    bigos;
•    gołąbki;
•    kotlet schabowy;
•    fasolka po bretońsku.
Kochamy pyzy, kopytka i knedle, jakich bazą są naturalnie ziemniaki. Z przyjemnością przyrządzamy z nich także placki ziemniaczane.
Kuchnia krajowa ma w zasadzie dużo do zaoferowania. Cenią ją nie jedynie Polacy. Także przybywający do nas turyści uwydatniają, iż jest wyśmienita i sycąca.